Glutén és laktózmentes muffin recept





Próbáljátok ki, én sosem csalódok benne. :)



Hozzávlók:

rizsliszt 270gr

mandulaliszt 160gr

kukoricakeményítő 10gr

sütőpor 6gr

laktózmentes tej 170 gr

laktózmentes vaj 160gr

porcukor 150gr

tojás 100gr (kb 3 db L-es méret)

étcsokoládé 100gr vagy fagyasztott gyümölcs (elhagyható)

őrölt xilit 25gr (elhagyható)

őrölt eritrit 25gr (elhagyható)





1. Előkészítés:

A vajat érdemes a felhasználás előtt meglangyosítani, szobahőmérsékletű legyen!

A szárazanyagokat: rizsliszt, kölesliszt, kukoricakeményítő, sütőpor, mandulaliszt, étcsokoládé pasztillák, – rakjuk egy tálba és keverjük össze.


2. Tészta összeállítása:

A laktózmentes vajat keverjük össze 150g porcukorral és 25g xilittel, 25g eritrittel. A kihabosított vajhoz fokozatosan adagolva, egyesével adjuk hozzá a tojásokat és habosítsuk tovább a krémet, majd a meglangyosított laktózmentes tejet is keverjük hozzá. Ezután az előzetesen összekavart szárazanyagokat (270g rizsliszt, 160g mandulaliszt, 10g kukoricakeményítő, 6g sütőpor, 100g étcsokoládé pasztilla) határozott, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a krémünkhöz.



3. A muffin adagolása:

A lágy állagú tésztánkat, simacsöves nyomózsák segítségével (vagy evőkanállal), muffin sütőformába, egyenletes mennyiségben kiadagoljuk.



4. Sütés

Előmelegített sütőben először 200 C°-on sütjük 20 percig, majd lejjebb véve a hőfokot 180 C°-on további 10 percig sütjük. Ezután már fogyasztható is. :)


Fontos! - mivel gluténmentes termékről van szó a higéniára figyeljünk oda, minden legyen alaposan elmosva, fertőtlentve.





Glutén és laktózmentes Krém Cupcake tetejére





Ha krémet is tennétek a cupcake tetejére a következőt ajánlom:



Hozzávlók:

330 g laktózmentes, minimum 30 %-os tejszín

140 g porcukor

330 g laktózmentes mascarpone


Gyümlcsszósz:

100 g málna vagy eper (más gyümölcs is lehet)

1 evőkanál víz

1 evőkanál cukor

1 teáskanál kukoricakeményítő







1. A gyömölcsöket közepes lánkon egy kis cukorral feltesszük melegedni - lekvár állagúnak kell lennie.

2. A keményítőt egy kis vízzel összekeverjük.

3. Mikor már forrrásban van a gyümölcsvelő hozzáadjuk a keményítőt és kicsit besűrűsítjük.

4. Kihülés után már tölthetjük is a cupcakek belsejébe vagy a tetejére is rakhatunk egy keveset. :) Külön kis tálba is szervírozható.


5. A laktózmentes mascapone krémhez egész egyszerűen minden hozzávalót egy keverőtálba teszünk és kihabostjuk. :) Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki, de ha jó minőségű alapanygokat használunk ez nem történik meg olyan könnyen. :) Jó állagú, könnyen formázható habot kapunk.

Nyomózsák és csillagcső segítségével a cupcakek tetejére nyomhatjuk.



Jó étvágyat hozzá <3